Yhteislähtö Säynätsalosta myös 2004

Päijännepurjehduksen lähtötapa vakiinnutetaan: pohjoisesta aina yhteislähtö, etelästä kaksi starttia. Kyselyn mukaan lähtötapa jakaa mielipiteet.

– Säynätsalosta lähdettäessä tilaa on runsaasti ja suurikin venemäärä ehtii hajaantua ennen Kärkistensalmen kapeikkoa, Päijännepurjehdustoimikunnan puheenjohtaja Hannu Mäkinen perustelee.
Etelästä Padasjoelta lähdettäessä venejoukko taas saapuu yhteinäisempänä ryhmänä Kelventeen harjusaaren eteläosan kapeikoihin. Tämän vuoksi on päädytty siihen, että tulevina vuosina etelästä lähdettäessä joukko jaetaan kahtia. Kello 12 matkaan lähetetään hitaammat veneet, nopeammat lähtevät perään tuntia myöhemmin ja saavuttavat muut tilavalla Tehinselällä.
Kesällä 2004 Päijännepurjehduksen lähtö on Jyväskylän saaristokaupunginosan Säynätsalon edustalta. Kilpailijat suuntaavat suoraan Muuratsalon kupeestä lähes 15 kilometriä pitkälle järvenselälle, jossa pahimmat ruuhkat ennättävät purkautua ennen kapeaa Kärkistensalmea.

Mielipiteet jakaantuvat

Osallistujien mielipidettä lähtötavasta kysyttiin Päijännepurjehduksen verkkosivuilla keväällä ja kesällä 2003. Kyselyssä mielipiteet jakaantuivat kutakuinkin tasan.
Vastaajista 121 kannatti yhteislähtöä, 110 piti sitä liian ruuhkaisena ja 10 vastaajalle lähtötavalla ei ollut suurta merkitystä.
Erityisesti osallistujia huolettivat ruuhkat Padasjoelta lähdettäessä kapeassa Huovarinsalmessa. Viime kesänä yhteislähtö Padasjoelta sujui ongelmitta.

Kommentteja yhteislähdöstä

• 16.7.2003 ”En tule, jos ei ole yhteislähtöa.”
• 16.7.2003 ”Ruuhka ei ole ongelma, yhteislähdöt ovat olleet sinänsä hienoja. Kuitenkin hitaammassa luokassa purjehtivana pidän porrastusta hyvänä. Takaa tulevia nopeampia veneitä voi seurata pitkin kisaa.”
• 8.7.2003 ”Yhteislähdössä tuuli on kaikille sama!”
• 4.6.2003 ”Liikaa ruuhkaa. Yhteislähdössä yleensä kokeneet lähtijät ja isot veneet hyötyvät. Kilpailun tasaisuuden vuoksi toivoisin luokkalähtöjä.”
• 16.7.2003 ”Jollei ole yhteislähtöa, menettaa Päijännepurjehdus tärkean osan itseään ja arvokkuuttaan.”
• 18.7.2003 ”Mieletön jännitys ja pakottaa tarkkaavaisuuteen ja väistösääntöjen tuntemukseen!”
• 12.5.2003 ”Ruuhkaa on Huovarissa varmasti liikaa varsinkin avotuulen sattuessa. nyt kun vesi on vielä matalalla voi olla että kaikki ei mahdu läpi. Moni voi jättää osallistumatta kun pelkää Huovaria…”
• 9.5.2003 ”Ei sunnuntaipurjehtijoita samalle linjalle kilpapurjehtijoiden kanssa.”
• 28.4.2003 ”Kuitenkin Padasjoelta lähdettäessä kapeat kohdat tulevat melko pian ja voi syntyä ikäviä tilanteita, koska toiset ottavat kisan niin vakavasti, että tilaa ei tahdo löytyä. Muuten hyvä idea koko porukka kerralla, jolloin on paremmin selvillä tilanteesta.”
• 3.3.2003 ”Pienellä veneellä purjehtivana (lys 5) kommentti: Kun jää heti jälkeen ja muut (isot veneet / H-veneet) menee heti menojaan niin se ei ole kivaa. Oli paljon mukavampaa seurailla kun ensin lähestyi H-veneet ja niiden mentyä vielä tuli isot veneet.”
• 28.1.2003 ”Yhteislähtö varmistaa kaikille samat sääolot. Ruuhkaa tulee mutta se nostaa kisatunnelmaa…”

Kommentit koottiin Päijännepurjehduksen verkkosivulla tehdyn kyselyn yhteydessä 24.1.-21.7.2003. Vastaajia oli yhteensä 241.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s