Päijänne-ruori palasi Espooseen

Lahden Janne Heikkilä tasoituskisan ja H-veneiden nopein

Tasainen kaakkoistuuli saatteli tämänvuotisen Päijännepurjehduksen veneet reippaassa tahdissa Padasjoelta Jyväskylään. Kärkipaikat jaettiin jälleen Melges 24 -kilpaveneiden kesken ja hitaimmatkin venekunnat olivat maalissa aamukuuden jälkeen, reilun 18 tunnin kuluttua lähdöstä.
Järven nopeimmalle purjehtijalle jaettava Päijänne-ruori palaa jälleen Espooseen Tomi Hakolan Melgesin mukana. Hakolan ”Pohjola–Fonecta Finder” taittoi noin 65 meripeninkulman reitin 10 tunnissa 24 minuutissa. Ruori oli Hakolan palkintokaapissa edellisen kerran kaksi vuotta sitten.

Päijänteen purjehtijat kymmenen minuutin päässä

Nopeimmat Päijänteen purjehtijat jäivät espoolaisista vain kymmenen minuutin päähän. Tasaisen vastuksen Hakolan miehistölle tarjosi Melges 24-veneellä purjehtinut Jyväskylän Veneseuran Janne Ahonen.
Kolmas sija meni jälleen rannikolle, NJK:n Lainisalo Sailing Teamille kipparinaan Jan Malmgren. Neljäntenä maaliin tuli ensimmäinen perinteinen kölivene, Jyväskylän Veneseuran Pertti Pennasen tonnari ”Zeus Faber”.
Alkujaan kilpaveneeksi rakennettu Zeus olisi miehistön arvion mukaan pärjännyt kevyille ja leveille Melgeseille paremmin, jos tuulet olisivat olleet vastaisia.
– Eihän noille pulkille myötätuulella mitään mahda, mutta kryssikisassa meillä olisi saattanut olla jakoa, veljensä miehistöön kuuluva Teuvo Pennanen pohti Säynätsalossa.

Tasoituskisan voittoon H-vene Fennia

LYS-kertoimilla tasoitetussa kisassa ykkössijan vei Lahden Purjehdusseuran Janne Heikkilän ”Fennia”, joka käytti matkaan minuuttia vajaat 12 tuntia. Seitsemän minuuttia myöhemmin maaliin saapui saman seuran kokenut Juhani Boman omalla Isku-H-veneellään.
– Isku painosti meitä kovasti koko ajan. Molemmissa veneissä tehtiin kovasti töitä, mutta me pääsimme lopulta reitin loppupäässä Kärkistensalmen läpi niin hyvin, että kisa ratkesi lopulta sinä, Heikkilä kertoo.
Fennian miehistössä purjehtineille Heikkilälle, Jari Leinoselle ja Mikko Wirralle oli yllätys, että klassinen kapea saaristopursi voitti myös tasoituskilpailun.
– Yleensä ajatellaan, että H-veneellä ei tasoituksilla pärjätä, mutta nyt pääsimme Kärkistensalmea lukuunottamatta ajamaan koko ajan sivutuuleen spinaakkerilla. Myötätuulipurje tuo niin paljon voimaa menemiseen, että muiden kanssa pystyy taistelemaan, Heikkilä pohtii.
Fennia ja Isku olivat luonnollisesti myös kovatasoisen ja suositun H-veneluokan nopeimmat. Seuraavana maaliin tuli toisen isäntäseuran Jyväskylän Venseuran Mikko Kohon ”Stemma”.

Ufo ja Melges kilpasilla

Tomi Hakola ja Oulun Merenkävijöiden Joni Inkalan nopea Ufo 28 -vene ”La Donna é Mobile” kisasivat Päijänteen nopeimman kärkipaikasta koko alkumatkan ajan Tehinselän Koreakoivuun saakka.
– Ufon kanssa käytiin kevyttä genaakkerikamppailua koko ajan. Koreakoivussa Tehinselälle tultaessa meiltäkin lähti vene hetkeksi käsistä, kun nostatimme myötätuulipurjeella ylemmäs tuuleen, Hakola kertoo.
Tässä tilanteessa Oulun ufon myötätuulipurje repesi. Vaurio verotti vauhtia sen verran, että Inkala miehistöineen jäi lopulta Ruori-kilpailussa viidenneksi.
– Mutta ei kilpailu missään tapauksessa helppo ollut, sillä takaa tultiin kovaa vauhtia koko ajan. Etenkin Judinsalon ja Kärkisten sillan kapeikoissa pelättiin myötätuulikisojen perinteistä uusintalähtöä, kun takaa tulevat tavoittavat kärkijoukkoa, Hakola selvittää.

Tasainen tuuli läpi yön

Kun vuotta aiemmin kilpailijoiden hermoja koetteli aamulla täysin tyyntynyt tuuli, puhalsi Päijänteellä tällä kertaa tasaisen varmasti läpi lauantain ja sunnuntain välisen yön.
Päijännepurjehduksen hitaimman Potkuri-palkinnon sai Jämsän Pursiseuraa edustava Kari Jokinen. ”Hili-pati” ennätti Jyväskylän saaristokaupunginosa Säynätsalon edustalla sijaitsevalle maalilinjalle 18 tunnissa 11 minuutissa.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s