Sisävesien suurtapahtuma tuo purjehtijat Säynätsaloon

Päijännepurjehduksen pohjoinen satama palaa heinäkuussa Korpilahdelta Säynätsalon Juurikkasaareen. Kipailijat suuntaavat kohti Päijänteen kansallispuistoa ja Padasjokea lauantaina 19.7. Ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan tuulista riippuen maaliin Padasjoen satamaan myöhään lauantai-iltana tai varhain sunnuntaiaamuna 20. heinäkuuta.

Ainutlaatuisen, kapeilla saaristoväylillä käytävän kilpailun reitti on vuosien kuluessa muuttunut lukuisia kertoja. Tapahtuman alkaessa vuonna 1973 lähtö oli Vääksyssä ja maali Äijälänsalmen suulla Jyväskylässä.

Vuosina 2011–2013 purjehdustapahtuman pohjoinen tukikohta oli Korpilahdella, noin 15 mailia Säynätsaloa etelämpänä. Tällöin reittiin kuului ylimääräisiä kääntöpisteitä Tehinselällä, jotta purjehdusmatka olisi pysynyt vakiintuneena, eli noin 64 meripeninkulman mittaisena.

Tapahtuma alkaa junioripurjehtijoiden PrePäitsi-jollakisalla torstaina 17.7. Suurinta osa varsinaiseen Päijännepurjehdukseen osallistuvista suurista köliveneistä odotetaan Säynätsaloon torstain ja perjantain aikana.

”Osa purjehtijoista saapuu paikalle varmasti jo keskiviikkoiltana seuraamaan sopivasti juuri ennen Päijännepurjehdusta Juurikkasaareen tulevaa Stand up Finlandia -kiertuetta”, Päijännepurjehdustoimikunnan puheenjohtaja Jari Vekkeli ennakoi.

Juurikkasaaressa on sijainnut 1970-luvun alusta lähtien Jyväskylän Veneseuran kotisatama. Kymmenen vuoden ajan myös veneilijöitä on palvellut aivan sataman vieressä toimiva, tapahtuma- ja ravintolapalveluja tarjoava Juhlatalo Juurikkasaari.

Mukaan odotetaan 150 venekuntaa

Päijänteen suurtapahtuma järjestetään jo 42. kerran. ”Odotamme mukaan noin 150 venekuntaa, joista useimmissa on mukana kolmesta viiteen purjehtijaa”, Vekkeli kertoo.

Vilkkaimpina vuosina 1980-luvulla Päijännepurjehduksen osanottajamäärä nousi yli 250 veneeseen, mutta venekokojen kasvaessa ovat miehistöt suurentuneet ja veneiden määrä vastaavasti pienentynyt.

”Tapahtumalle on tyypillistä, että mukana on sekä lomailevia perhemiehistöjä ja kaveriporukoita että aktiivisia kilpapurjehduksen harrastajia. Kaikkia varmasti yhdistää se, että kapeilla väylillä yön läpi käytävä kilpailu kiehtoo harvinaisena ja haastavana kokemuksena”, Vekkeli sanoo.

Monet miehistöt yhdistävät Päijännepurjehduksen myös lomaan Päijänteellä, jolloin paluu- tai menomatkalla kisapaikalle vieraillaan pursiseurojen tukikohdissa ja satamissa eri puolilla Päijännettä.

Nähtävää myös rannoilla

Katsojille reittimuutos merkitsee sitä, että Korpilahden Kärkisensalmen silta on jälleen hieno katselupaikka veneiden saapuessa Korpilahden kapeikoihin.

Lauantaina 19.7. parhaat katselupaikat ovat Juurikkasaaressa ja Säynätsalon satamassa, josta lähtöjä voi seurata aamukymmenestä iltapäivän puolelle saakka. Sen jälkeen veneitä voi siirtyä seuraamaan Korpilahden Kärkistensalmeen, jonka sillalta aukeavat huimat näkymät alkumatkan tiukimpiin kapeikkoihin.

Reitin eteläpäässä parhaita katselupaikkoja ovat Karisalmen silta sekä Huovarin ja Kirkkosalmen kapeikot Kelventeen eteläpuolella.

Tapahtuman yhteistyökumppani on Juurikassa tapahtuma- ja ravintolapalveluja järjestävä Juhlatalo Juurikkasaari Oy. Päijännepurjehdustoimikunnan ja Juhlatalo Juurikkasaaren sopimus kattaa vuodet 2014 ja 2015, jonka jälkeen sopimusta voidaan jatkaa. Päijännepurjehduksen järjestävät Jyväskylän Veneseura ja Lahden Purjehdusseura.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s