Päijännepurjehdus käyntiin reippaassa sivutuulessa

tuulipursi-33.jpg
Tuulipursi valmiina lähtöön Juurikkasaaren satamassa. Kuva: Magda Dolecka. 

(Päivitetty 16:08) Motonet Päijännepurjehdus sujuu tänä vuonna nopeaan tahtiin, sillä suuri osa kisasta päästään purjehtimaan reippaassa sivutuulessa. Lauantaiaamuna Päijänteellä tuuli lännestä noin 5 m/s ja puuskat puhalsivat 10 m/s. Päijännepurjehdukseen on ilmoittautunut 127 venettä.

Hitaimmat veneluokat lähtettiin liikkeelle kello 10 lauantaiaamuna. Nopeimmat kolmisenkymmentä venettä eli luokat LYS 4, urheiluveneet ja avoin luokka lähtivät kohti Padasjokea ja Päijänteen kansallispuistoa kello 12.

Reippaassa sivutuulessa nopeimpien keskivauhti on alkumatkasta  ylittänyt 10 solmua. Puolenvälin väliaikapisteen Judinsalossa on ohittanut tähän nopeimpana veneenä Jyväskylän Veneseuran Jari Vanhalan kolmirunkovene ”Flying By” ajassa 03:40:53. Kärkeä odotetaan tällä vauhdilla maaliin Padasjoelle kello 19 jälkeen lauantai-iltana.

Kärkistensalmen väliaikapisteellä Korpilahdella kärjessä purjehtivat 30 sekunnin välein Turun Pursiseuran Ilkka Lumpeen E-Scow ”Loiskis” (purjehdittu aika 01:29:01), Jyväskylän Veneseuran Jari Vanhalan kolmirunkovene ”Flying By” ja viime vuoden Ruori-voittaja, tamperelaisen Vene 71 -seuran Raimo Raita ja E-Scow ”Pii”.

Piin perässä seurasi kaksi monirunkovenettä: seitsemän minuutin päässä Helsingfors Segelsällskap HSS:n Viiri Uimosen Dragonfly 920 -tyyppinen ”Meriuikku III” sekä vielä kolmisen minuuttia Meriuikun perässä Borgå Segelsällskap BSS:n Tapio Palvan Corsair 28CC -tyyppinen ”Tyytikki”.

Nopein perinteinen kölivene Kärkisissä oli jokaiseen Päijännepurjehdukseen osallistuneen Jyväskylän Veneseuran Ilkka Liljan ”DynaStar”, joka purjehti ensimäiselle väliaikapisteelle ajassa 01:41:35.

 

Ajantasainen lähtöluettelo, väliajat ja tulokset löytyvät osoitteesta online.paijannepurjehdus.fi

Videokuvaa Päijännepurjehduksen lähdöistä voi seurata Youtube-kanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/Paijannepurjehdus

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan purjehtijat etenevät koko päivän kohtalaisessa, 6–7 m/s puhaltavassa sivutuulessa. Se lupaa koko kisasta hyvävauhtista. Yön aikana tuuli kääntyy vastaisemmaksi, mutta jatkuu kohtalaisen tasaisena läpi yön. Näissä tuuliolosuhteissa nopeimmat veneet ehtivät maaliin hyvissä ajoin lauantai-iltana.

Kilpailun etenemistä voi seurata myös Secapp-turvallisuussovelluksen verkkosivujen kautta. Kartta löytyy osoitteesta https://secapp.fi/nlogin ja Päijännepurjehduksen tietoihin pääsee kirjautumaan tunnuksilla paijannepurjehdus / paijannepurjehdus. Sijaintitieto on viivästettyä jotta kilpailijat eivät voisi seurata toistensa etenemistä reaaliajassa.

Reitin ensimmäinen väliaikapiste on noin 11 mpk päässä lähtölinjalta sijaitseva Korpilahden Kärkistensalmen silta. Seuraavat väliajat saadaan illansuussa 65 mpk mittaisen reitin puolivälistä, Luhangan Judinsalosta. Tietoa veneiden etenemisestä on luvassa myös Facebookissa ja Twitterissä.

Suomen suurimpiin järvenselkiin kuuluvan Tehin ylityksen jälkeen reitti kiertää vielä Päijänteen kansallispuistoon kuuluvan Kelventeen harjusaaren eteläpuolelta, josta reitti kääntyy Kirkkosalmen ja Huovarin kautta länteen Padasjoelle.

 

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s