Ennakkosuosikki Auvo piti pintansa kevyttuulisessa Jeep Compass Päijännepurjehduksessa

Lauantai-iltana Päijänteellä hetkittäin kokonaan tyyntynyt tuuli virisi puoliltaöin ja saatteli Päijänteen kansallispuiston kiertäneet Jeep Compass Päijännepurjehduksen osallistujat aamun tunteina Padasjoen satamaan.

Päijänteen nopeimman veneen Ruori pysyy tänäkin vuonna Heinolan Pursiseuraa edustavan Jyri Lehtisen hallussa. Over 33 -tyyppinen urheiluvene Auvo purjehti Jyväskylästä Säynätsalon edustalta Padasjoelle kevyestä tuulesta huolimatta 13 tunnissa 20 minuutissa.

Yön yli jatkuneen Päijänteen upeaa saaristoreittiä seurailleen matkakilpailun keskeytti vain viisi venettä. Iltayhdeksältä pääjoukon ollessa reitin puolivälissä Judinsalonselällä tuuli tyyntyi hetkeksi kokonaan ja hetken vaikutti jo siltä, että kilpailu venyy todella pitkäksi. Aamuyön tunteina saatiin kuitenkin nauttia 3–4 metriä sekunnissa puhaltaneesta leppeästä kesätuulesta. Kilpailun hitainkin vene purjehti maaliin 22 tunnissa 44 minuutissa.

Taistossa tavoitellusta Päijänne-ruorista toiseksi tuli Jyväskylän Veneseuran Jari Vanhala ”Flying By” -kolmirunkoveneellä. Noin 64 meripeninkulmaa eli noin 118 kilometriä pitkän reitin maaliin Padasjoelle Farrier F-31 -tyyppinen vene ennätti tunnin ja 26 minuuttia Auvoa myöhemmin.

Kolmanneksi purjehti Vene-71-seuraa edustava Raimo Raita kevyvenemäisellä E Scow -veneellään ”Pii”. Purjehditussa ajassa tamperelaismiehistö jäi reilut kymmenen minuuttia Vanhalan trimaraanista.

Neljänneksi tuli Tehin Pursiseuran Kai Hotakainen miehistöineen Dehler 38C ”Aleksantra” -veneellään ja viidenneksi Jyväskylän Veneseuran Flying Tiger -urheiluvene Hannu ”Ipu” Vartiaisen ”Tigru”.

Kantosiipiveneistä ei tällä kertaa ollut perinteisten purjeveneiden haastajiksi. Näytösluonteisesti mukana ollut Foiling Centerin Samuli Leisti purjehti Nacra 20 -katamaraanilla ensimmäiselle väliaikapisteelle Korpilahden Kärkistensalmen sillan kohdalle vielä reilut kolme minuuttia Auvoa nopeammin, mutta jätti tuulen tyyntyessä kisan kesken. Miehistö lupasi kuitenkin palata ensi vuonna haastamaan reittiennätyksen.  

Jyväskylän Hattiwatti voitti tasoituskisan

LYS-tasoituskisan voittoon purjehti hienolla suorituksella Kalle Aholan ja Heikki Hämäläisen Hattiwatti (Jyväskylän Veneseura). Inferno 29 -veneen tasoituskerroin on 1,14 ja Over 33 -tyyppisen Auvon 1,47, joten reitin 15 tunnissa ja 52 minuutissa purjehtinut Hattiwatti voitti tasoitetulla ajalla laskettuna Auvon reilulla 8 minuutilla.

Jeep Compass Päijännepurjehdus Hattiwatti
Jyväskylän Veneseuran Hattiwatti voitti tasoituskisan. Kuva: Magda Weckström.

LYS-kisassa kolmanneksi purjehti Heinolan Pursiseuran Kauko Kanninen ”Celavie”-veneellään, neljänneksi tuli Lahden Purjehdusseuran Teemu Kallion ”RoXina” ja viidenneksi Salon Pursiseuran Ilkka Juvan Lutra 25 -urheiluvene ”Alice”.

Arvostetun ja kovatasoisen H-veneluokan voitti ylivoimaisesti Jyväskylän Veneseuraa edustavan Mikko Kohon ”Stemma” ajalla 17:35:34. Päijännepurjehduksen konkarit, Lahden Purjehdusseuran Juhani Boman, Timo Utter ja Juhani Salo jäivät Muru-veneellään Stemmasta reilut puoli tuntia.

Suomen sisävesien suurimpaan purjehdustapahtumaan, Jeep Compass Päijännepurjehdukseen, osallistui 109 purjevenettä ja noin 500 purjehtijaa. Ensi vuonna reitti kilpaillaan 19.–21.7.2019 vastakkaiseen suuntaan Padasjoelta Jyväskylään. Kilpailun järjestävät Jyväskylän Veneseura ja Lahden Purjehdusseura.

Jeep Compass Päijännepurjehdus 2018 Kärkistensalmi
Jeep Compass Päijännepurjehdukseen osallistui 109 purjevenettä. Kuva: Magda Weckström.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s