LYS-kelpoisuus

LYS-kelpoisuus tai LYS-todistuksen voimassaolo

Jos haluat osallistua Päijännepurjehduksen LYS-luokkiin tai Urheiluveneisiin, veneesi tyypin on oltava Suomen FinLYS-taulukossa. Jos se ei siellä ole, veneelläsi on oltava oma voimassaoleva LYS-todistus. Lisätietoja LYS-asioista saat Avomeripurjehtijat ry:n sivustolta Avomeripurjehtijat ja etusivun vasemmasta sarakkeesta kohdasta ”LYS”.

Näin tarkastat ovatko veneesi LYS-asiat kunnossa:

Mikäli veneellä aiotaan kilpailla Suomessa LYS-säännön alaisissa kilpailuissa täytyy veneen tyypin olla joko

  1. Suomen kansallisessa FinLYS-taulukossa tai
  2. veneellä on oltava oma voimassaoleva suomalainen LYS-todistus.

Jos veneesi tyyppi on Suomen FinLYS-taulukoissa, mutta poikkeaa jollakin tapaa standardista, on helpoin tapa hankkia veneelle oma LYS-todistus. LYS-todistuksen anominen Avomeripurjehtijoiden LYS-toimikunnalta käy sähköisesti ja ohjeet löytyvät Avomeripurjehtijoiden sivuilta.

LYS-toimikunnan tavoittaa parhaiten silloin, kun kausi ei vielä ole alkanut, joten kannattaa toimia ajoissa LYS-asioiden kuntoon saattamiseksi.

Veneenomistajan velvollisuus on pitää huoli siitä, että veneen mitat ovat taulukoiden mukaiset, tai että sillä on voimassaoleva LYS-todistus.

Päijännepurjehdukseen toki pääsee kilpailemaan ja purjehtimaan ilman LYS-todistustakin: ilmoittaudu tällöin Avoimeen luokkaan tai Retkiluokkaan.