Säynätsalo

Jyväskylän saaristokaupunginosa Säynätsalo

Säynätsalo on osa Jyväskylää, sen etelälaidalla ja saaristokaupunginosaksi nimetty. Suurimmat saaret ovat Säynätsalo, Lehtisaari ja Muuratsalo. Salo tarkoittaa Keski-Suomessa suurta saarta. Alue on melkein kauttaaltaan Päijänteen ympäröimä, ja saarten luonto on poikkeuksellisen monimuotoinen.

Säynätsalo oli itsenäinen kunta vuodesta 1924 vuoteen 1993, jolloin se liittyi Jyväskylän kaupunkiin. Matkaa Jyväskylän keskustaan on noin 16 kilometriä.

Säynätsalo syntyi saha- ja vaneriteollisuuden ympärille reilut sata vuotta sitten. Säynätsalo on tunnettu myös kansainvälisestä arkkitehtuurista: pääsaarella on Alvar Aallon maineikkaimpiin kohteisiin kuuluva Säynätsalon kunnantalo sekä Armas Lindgrenin ja Bertel Liljeqvistin suunnittelma kirkko, Muuratsalossa Aallon oma huvila ja ateljee, Muuratsalon koetalo.

Juurikkasaari

Juurikkasaari Säynätsalon pohjoispuolella on alunperin saari, jonne rakennettiin työväentalo sata vuotta sitten. Nykyisessä niemenkärjessä on toiminut Jyväskylän Veneseura 1970-luvun alusta ja kymmenen vuoden ajan ravintola- ja pitopalvelua tarjoava Juhlatalo Juurikkasaari.

Juurikkasaaressa on tilausravintolan lisäksi sauna, JVS:n kotisatama, nostoluiska kevytveneille sekä vuonna 2019 käyttöönotettu, reilut 18m korkea uusi mastonosturi.

Betonoitu laskuluiska isompia veneitä varten, veneiden nostopaikka sekä septitankin tyhjennyspaikka löytyvät Säynätsalon satamasta saaren itäpuolelta. Polttoainetta saa automaattiasemalta saaren länsirannalta, mutta tankkauspaikalle pääsyä rajoittaa pohjoisesta voimalinja (alikulkukorkeus 6 m) ja etelästä silta (alikulkukorkeus 2,1 m). Lähimmät polttoaineen jakelupisteet ovat pohjoisessa Noukanniemen veneilykeskus (alikulkukorkeus Lehtisaaren ja Kalasaaren välissä 12 m) ja Korpilahden satama.

Lisätietoja:

  • Säynätsalon oma sivusto löytyy täältä.
  • Jyväskylän Veneseuran sivusto löytyy täältä.
  • Juhlatalo Juurikkasaaren palveluista löytyy tietoa täältä.

Säynätsalon palveluja