Tervetuloa 43. Päijännepurjehdukseen 16.7.2015

Sisävesien suurtapahtuma Päijännepurjehdus kisataan 43. kerran 16.–19.7.2015. Tulevana kesänä reitti purjehditaan etelästä pohjoiseen: lähtösatama on Padasjoki ja maali Jyväskylän saaristokaupunginosassa Säynätsalossa.

Kilpailijat suuntaavat Padasjoelta kohti Päijänteen kansallispuiston kapeikoita lauantaina 18.7. Ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan tuulista riippuen maaliin Säynätsalon Juurikkasaaren satamaan myöhään lauantai-iltana tai varhain sunnuntaiaamuna 19. heinäkuuta.

Tapahtuma alkaa junioripurjehtijoiden PrePäitsi-jollakisalla jo torstaina 16.7. Suurinta osa varsinaiseen Päijännepurjehdukseen osallistuvista suurista köliveneistä odotetaan Padasjoelle hyvissä ajoin ennen kilpailun lähtöä torstain ja perjantain aikana.

Mukaan odotetaan yli 600 purjehtijaa

Päijännepurjehdustoimikunnan puheenjohtaja Jari Vekkeli Jyväskylän Veneseurasta kertoo, että tapahtuman osallistujamäärä on vakiintunut noin 150 venekuntaan.

”Odotamme aiempien vuosien tapaan mukaan pitkälti yli 600 purjehtijaa”, Vekkeli kertoo.

Monet miehistöt yhdistävät Päijännepurjehduksen myös lomaan Päijänteellä, jolloin paluu- tai menomatkalla kisapaikalle vieraillaan pursiseurojen tukikohdissa ja satamissa eri puolilla Päijännettä.

”Tapahtumalle on tyypillistä, että mukana on sekä lomailevia perhemiehistöjä ja kaveriporukoita että aktiivisia kilpapurjehduksen harrastajia rannikolta ja sisävesiltä. Kaikkia varmasti yhdistää se, että kapeilla väylillä yön läpi käytävä kilpailu kiehtoo harvinaisena ja haastavana kokemuksena”, Vekkeli sanoo.

Nopeimmalle Päijänne-ruori

Tavoiteilluin palkinto on suurjärven nopeimman veneen Päijänne-ruori, josta kilpailevat kaikki osallistujat. Kovaa kisaa käydään myös tasoitus- ja yksityyppiluokissa mm. kilpa- ja retkikäytössä suosittujen H-veneiden kesken.

Tällä hetkellä ruoria pitää hallussaan Heinolan Pursiseuraa edustavan ”Auvon” kippari Jyri Lehtinen. Heinäkuussa 2014 Auvo purjehti Jyväskylän saaristokaupunginosasta Säynätsalosta Päijänteen kansallispuistoon ja Padasjoelle reilussa neljässätoista ja puolessa tunnissa.

Toiseksi sijoittunut Jyväskylän Veneseuran Olli Siikin ”Tigru” viipyi 65 meripeninkulman reitillä yli neljä tuntia Auvoa pidempään. Edeltävän vuoden Ruori-voittaja, Jyväskylän Jari Vanhala jäi ”Flying By” -kolmirunkoveneellä neljänneksi ajalla 20 tuntia 28 minuuttia.

Heinäkuussa 2014 Päijännepurjehduksen aikaan osui kevyttyylisia päiviä, joten helteisillä ja ajoittain liki tyynillä Päijänteen selillä pärjäsivät parhaiten suurilla purjeilla varustetut kevyet urheiluveneet. Kolmanneksi purjehti Turun Pursiseuran Ilkka Lumpeen jollamainen E-Scow ”Loiskis” ja viidenneksi Salon Pursiseuran Ilkka Juvan Lutra 25 -tyyppinen ”Alice”. Toisen järjestäjäseuran Lahden Purjehdusseuran Jorma Selin purjehti ”Descaro”-veneellä kuudenneksi.

Parhaat katselupaikat Päijänteen kapeikoissa

Koska kesän 2015 reitti alkaa telästä, löytyvät lauantaina 18.7. parhaat katselupaikat lähtösatamasta Padasjoen Laivarannasta. Lähtöjä voi seurata Padasjoella aamukymmenestä iltapäivän puolelle saakka, sillä nopeimmat veneet lähetetään reitille kello 12.

Pian lähdön jälkeen veneitä voi seurata Päijänteen kansallispuiston luonnonkauniissa salmipaikoissa, Huovarissa ja Kirkkosalmessa Kelventeen eteläpuolella. Veneet näkyvät myös Karisalmen sillalle, jonka tuntumasta reitti kääntyy kohti pohjoista ja Tehinselkää.

Reitin pohjoisosassa paras katselupaikka on Päijänteen Korpilahdella ylittävä Kärkistensalmen silta. Sinne veneitä odotetaan tuulista riippuen lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön kuluessa.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s