Jukka Leinonen in memoriam

Päijännepurjehduksen perustajiin kuulunut Jukka Leinonen on kuollut. Hän oli yksi aloitteentekijöistä, kun sisävesien suurtapahtuma laitettiin syyskuun lopulla 1972 liikkeelle Heinolan Pursiseuran Ruskapurjehduksen jälkeen. Seuraavana vuonna Leinonen otti ensimmäisen Päijännepurjehduksen järjestelyistä vastuun yhdessä Heinolan Pursiseuran Urpo Keskisen sekä Jyväskylän Veneseuraa edeltäneen Päijänteen Purjehdusseuran Jorma Paatolan ja Veikko Miettisen kanssa. 

Järjestelyjen lisäksi Leinonen ehti myös osallistumaan sisävesien suurtapahtumaan kilpailijana. Ensimmäisen Päijännepurjehduksen reitin Vääksystä Jyväskylän Äijälänsalmen suulle hän selvitti Nike Hai-veneellä purjehditussa ajassa 27 tuntia 44 minuuttia. Hai-luokan Suomen mestaruuskilpailuissa hän purjehti hopealle sekä Lahdessa vuonna 1978 että Tampereella 1982. Päijännepurjehduksessa Leinonen voitti kilpailun nopeimman veneen Päijänne-ruorin vuosina 1977, 1980 ja 1982, ensin Finn-26 Avalilla ja sen jälkeen kahdesti X-79 Aval-X:llä. 

Jukka Leinonen oli syntynyt Lahdessa 1938 ja viettänyt nuoruutensa Lahdessa. Hän kuoli Lahdessa 1. joulukuuta 2022 ja siunattiin haudan lepoon 7.1.2023. 

Työuransa Leinonen teki Lahden seudulla nuoriso-, kasvatus- ja opetustyön parissa, ensin Salpausselän seurakunnan ensimmäisenä poikatyöntekijänä ja sen jälkeen Lahden kaupungin nuorisotyön parissa. 

Työhön yhdistyivät myös harrastukset ja hän oli keskeissä roolissa mm. lasten purjehdusleirien käynnistämisessä Naumin leirikeskuksessa. Muutkin tärkeät harrastukset ja aktiviteetit kuten järvipartio, navigaatioseura ja järvipelastus liittyivät Päijänteeseen, vesillä liikkumiseen ja veneilyturvallisuuteen. Saaristo- ja rannikkolaivurikursseja hän veti yli 30 vuoden ajan. 

Jukka Leinosen muistoa kunnioittaen
Päijännepurjehdus

Kuva: Pepe Korteniemi

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s